JEZIVE BROJKE: Umrlo više od polovine pacijenata priključenih na respiratore u Njemačkoj!

profimedia-0546855798_1.jpg

Veća smrtnost od korona virusa zabeležena je kod starijih od 70 godina i kod muškaraca u odnosu na žene

Jedan od pet pacijenata koji je hospitalizovan u Nemačkoj zbog korona virusa podlegao je bolesti, prenosi AFP. Stopa smrtnosti povećala se na 53 odsto kod onih koji su završili na respiratoru, pokazuju rezultati danas objavljene studije.

Podatke o 10.000 pacijenata primljenih u 930 nemačkih bolnica između 26. februara i 19. aprila analiziralo je nemačko interdisciplinarno udruženje kritične populacije i hitne medicine, Tehničkog univerziteta u Berlinu.

Hospitalizovani muški pacijenti imali su višu stopu smrtnosti od žena, tačnije 25 u odnosu na 19 odsto.

Stariji pacijenti su takođe bili znatno ranjiviji jer je 27 odsto njih u 70-im godinama umrlo, dok je 38 odsto starijih od 80 takođe preminulo.

– Ove visoke stope smrtnosti jasno pokazuju da je relativno visok broj pacijenata sa vrlo ozibljnim razvojem bolesti lečen u bolnicama – kaže Jirgen Klauber, direktor istraživačke grupe zdravstvenog osiguranja WIdO koja je takođe učestvovala u studiji.

– Takav ozbiljan tok bolesti uglavnom pogađa starije i ljude čije je zdravlje već ugroženo, ali se javljaju i kod mlađih pacijenata – upozorava on.

Od 10.021 testiranog pacijenta, za njih 1.727 je bio potreban respirator. Pacijenti su boravili u bolnicama u proseku 14 dana, a oni koji nisu bili na respiratoru hospitalizovani su u proseku 12. dana, dok je trajanje boravka na intenzivnoj nezi (na mehaničkoj ventilaciji) trajalo u proseku 25 dana. (srbijadanas.com/foto:print screen srbijadanas.com)

scroll to top