DR KON RANO SAOPŠTIO LOŠE VIJESTI: “Prijeti nam…”

5efeead8-78c0-472b-b23b-221c0a0a0a64-5e9b27cc-fefc-468e-a303-6b700a0a0a64-kon-690x480-690x480-1.jpg

On je dodao i da sada “vikendom imamo samo sopstvenu svijest, a ne policijski čas kao ranije” i da budemo odgovorni upravo zbog toga jer je “svako od nas možda bio u kontaktu sa nekim nosiocem virusa”.

Stabilizovala se krivulja, ali hodamo po samoj ivici. Beograd je prava epidemiološka bomba.

Ovako je o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, razgovor započeo epidemiolog Predrag Kon.

Kon je komentarisao trenutnu situaciju kolektivnog imuniteta i apelovao na poštovanje propisanih mjera.

– Nisam iznenađen trenutnim stanjem, efektivnost će se tek vidjeti. To potpuno slobodno zaražavanje jeste ideja, a pokazalo se neuspješnim u Švedskoj zbog velikog broja žrtava. Apelujem na poštovanje mjera, i na uključivanje komunalne policije i svih onih koji treba da kontrolišu da li se te mjere sprovode – istakao je dr Kon.

On je dodao i da sada “vikendom imamo samo sopstvenu svijest, a ne policijski čas kao ranije” i da budemo odgovorni upravo zbog toga jer je “svako od nas možda bio u kontaktu sa nekim nosiocem virusa”.

– Virus je probio epidemiološke barijere, ali i dalje pratimo kontakte. Što se tiče obima testiranja, značajno je da se ono održi jer tako pratimo virus. Naši pokazatelji govore da obim samih redova opada, ali jako sporo – kaže dr Kon.

Upitan o otvorenom pismu ljekara i peticije da se promijeni Krizni štab dr Kon kaže da je za razgovor otvoren jer smo u ovoj borbi svi zajedno.

– Država je nas postavila kao kredibilne stručnjake. Ja odmah ustupam svoje mjesto, ali samo ako me razriješi država. Postavlja se pitanje ko je podoban da odredi ko treba tu da bude. Smatram da smo u ovoj borbi protiv kovida svi zajedno, treba da budemo ujedinjeni. Svakog od kolega izuzetno poštujem, otvoren sam za razgovor, samo odbacujem tu dodatnu odgovornost za nepridržavanje mjera propisanih, one su sve vrijeme bile na snazi – zaključuje dr Kon. (novi.ba/Foto:print screen novi.ba)

scroll to top